medicalupdate
News
Surprize Milupa pentru copii şi părinţi, în luna decembrie
Milioane de copii din Pakistan vor fi protejați împotriva infecției pneumococice cu ajutorul vaccinului pneumococic de la GSK
8.845 pacienți cu proceduri de amputație a membrului inferior
Conferința națională Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat: Pacient – Echipă medicală Ediția II
Ziua Nationala a Transplantului a prezentat solutii concrete pentru salvarea de vieti
Societatea Romana de Pediatrie - despre starea dramatica a sanatatii copilului in Romania
La masă cu Mircea Dinescu
Campania SPUNE DA! Sustine donarea de organe, 15-17 iunie 2012, litoral
Primele 18 proiecte locale pentru acces la sanatate - din proiectul Fiecare Copil in Gradinita - Asociatia OvidiuRom
Vedetele aleg să protejeze miracolul nașterii
La Ferma se alătură partenerilor 11even Bucureşti
De Ziua Mondială a Lupusului 2012, află cum poţi lupta împotriva bolii care afectează femeile tinere în 90% din cazuri.
Actualitati privind Reabilitarea pulmonara si Ventilatia mecanica la domiciliu Iasi, 10 - 12 mai 2012, Motelul Bucium
Conferinta Nationala de Cardiologie, editia 2012
Setinin - un nou generic Actavis care extinde accesul pacienţilor la tratamentul schizofreniei şi tulburării bipolare
Premiera nationala la Cluj - Pacientii cu poliartrita reumatoida si spondilita s-au intalnit cu medicii in cadrul primei conferinte ReumaPac
35% DINTRE ROMÂNI PLĂTESC DE DOUĂ ORI TRATAMENTELE DENTARE
Comunicat de presa - Roche a inaintat o oferta pentru achizitionarea actiunilor Illumina, Inc
Actavis lansează pe piaţa din România genericul Torvalipin indicat in controlul hipercolesterolemiei
Pentru tratamentul epilepsiei, Actavis lansează pe piaţa din România genericul Levetiracetam
"Decizii" - o noua campanie ARAS
Abordări moderne şi evoluţii în psihoterapia practicată în România
Centrul Medical Medsana lanseaza abonamente pentru persoane fizice
Recomandarile specialistilor NICE se concentreaza pe eficientizarea proceselor din sistemul de sanatate
Progresele chirurgiei endoscopice in Romania sunt prezentate la Bucuresti, in cadrul evenimentelor ARCE 2011
Vino in ReteauaMedicala.ro pe LIVE-TEXT!
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) este membru al Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice (EGA)
Depresia poate fi depistată şi tratată
“Decizii” – o noua campanie ARAS
„EFECTELE NON-MOTORII ALE BOLII PARKINSON”


Link-uri

Pagina medicala

Medic în RomâniaParteneri
Our clients


NEWS:
Societatea Romana de Pediatrie - despre starea dramatica a sanatatii copilului in Romania


“Să protejăm împreună copilăria”, o campanie a Societății Române de Pediatrie pentru părinți mai informați și copii mai sănătoși
• În cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie lansează primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecţioase pediatrice din România, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de vaccinare.
• Platforma online www.protejamcopilaria.ro stă la dispoziția părinților cu informații noi și relevante despre Nutriție/Alimentaţie sănătoasă, Siguranța copilului și Imunizare.

București, 18 iunie 2012 – În luna copiilor, Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, lansează campania națională de informare și educare « Să protejăm împreună copilăria ». Campania vine pe fondul unor realități dramatice: ţara noastră are încă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în 5 ani , numărul cazurilor de îmbolnăvire cauzate de bolile infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani, iar părinţii consideră în continuare că au puţine surse de informare corecte despre protecţia copiilor.
Sub sloganul „Știu că mă iubești. Află cum poți să mă îngrijești și mai bine”, campania va aborda de-a lungul unui an de zile, aspecte esențiale legate de protecția bebelușului în special în primul an de viață, considerată a fi perioada critică pentru dezvoltarea copilului. Astfel, acțiunile de informare a părinților se vor concentra pe Nutriție/Alimentație sănătoasă, Siguranța copilului și Imunizare, acestea fiind considerate piloni esențiali în îngrijirea şi protecţia copilului.
Campania își propune să aducă împreună cele mai importante categorii care pot acţiona pentru o mai bună protejare a copiiilor în România: părinţi, medici de familie şi pediatri, asistente medicale și chiar moaşe, într-o inițiativă care se înscrie în efortul de îmbunătățire a stării generale de sănătate a populației, ce face parte din obiectivele Societății Române de Pediatrie.
„Sănătatea copilului este un indicator cheie pentru sănătatea unei societăți, iar în prezent, acest subiect în România se află din nou pe agenda publică din cauza incidenței ridicate a cazurilor de boală, de mortalitate infantilă etc, în comparație cu alte țări. Societatea Română de Pediatrie a inițiat această campanie pentru a oferi copiilor din România șansa de a avea cel mai bun start în viață prin educarea părinților și sprijinirea medicilor în activitatea zilnică, cu informații referitoare la subiectele cele mai importante pentru îngrijirea copilului”, declară Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.
Datele despre mortalitatea infantilă și cauzele acesteia în România arată că majoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani pot fi prevenite. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morți la 1000 de nou născuți), aproape dublă față de media europeană .
Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%) şi accidentele (10%) .
Îmbunătățirea alimentației, prevenirea și tratamentul bolilor copilăriei, imunizarea, creșterea accesului la informație sunt factori care pot duce la scăderea ratei mortalității infantile iar campania inițiată de Societatea Română de Pediatrie vizează sprijinirea părinților în aceste direcții, atât cu informații, cât și în mod aplicat.

Ghid practic de profilaxie
Societatea Română de Pediatrie dă startul campaniei făcând public primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecţioase pediatrice din România, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de vaccinare, care va sta la dispoziția medicilor, fiind un suport real, cu argumente, în dorința acestora de a educa şi informa în mod cât mai corect părinții cu privire la acest aspect esențial al îngrijirii copilului.
Datele statistice disponibile indică în 2010 și 2011 o creștere îngrijorătoare a numărului de îmbolnaviri cu boli infecțioase ale copilăriei, față de anii precedenți:
• România este una dintre ţările cu incidenţă ridicată la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 în Europa sau hepatita B – locul 6 în Europa.
• În 2011 s-a înregistrat o creştere a cazurilor de îmbolnavire de rujeolă raportate (4239 cazuri)5, comparativ cu aceeași perioadă în 2010 (193 cazuri) , în 79.6% fiind vorba despre nevaccinaţi5.
• În cazul varicelei, în anul 2011, au fost raportate la nivel național 52.342 cazuri de varicelă5, față de 36.245 în 2010.
• Și numărul de îmbolnăviri cu rubeolă a crescut în 2011, de la 350 în 2010 la 3494 în 20115.
• Tot în România, în 2011, au fost înregistrate 37.595 de cazuri de boală diareică acută spitalizate5. Gastroenterita cauzată de rotavirus este o afecţiune foarte frecventă, în special la copiii mici: se estimează că 95% dintre copii se vor contamina înainte de a împlini vârsta de 5 ani.
• În România, doar 3% dintre copii sunt vaccinaţi antipneumococic, mai puţin de 3% sunt complet protejaţi împotriva varicelei şi numai 2% sunt vaccinaţi anti-rotavirus. 6

În acelaşi timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul copiilor care mor anual la nivel mondial a scăzut, pentru prima dată în istorie, sub 10 milioane – ca rezultat atât al îmbunătăţirii accesului la imunizare, al soluţiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cât şi al folosirii apei potabile şi a normelor elementare de igienă. De asemenea, imunizarea previne anual un număr estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din întreaga lume - decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsivă sau rujeola (pojarul).

„Ne dorim ca acest prim ghid practic de profilaxie să îi ajute pe medici în efortul lor de zi cu zi de a le oferi părinților cele mai bune soluții de profilaxie și îngrijire pentru copii. Cu toții suntem preocupați de creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri datorate bolilor infecțioase în ultimii ani, precum și de rata de mortalitate infantilă încă foarte ridicată în România. Protecția copiilor este în mare masură și responsabilitatea și efortul de echipă al părinților, medicului pediatru și medicului de familie, al asistentelor medicale și moaselor, care trebuie să împărtășească aceeași viziune asupra a ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos pentru copil. Obiectivul acestui ghid este de a oferi acest numitor comun specialiștilor implicați în creșterea copilului, astfel încât părinții să beneficieze de sprijin medical optim”, declară doamna Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa"- Iași, membru al comitetului de lucru al Recomandărilor de Vaccinare în Pediatrie.
Platformă online pentru părinți
De asemenea, în cadrul acestui proiect, părinții vor putea avea acces permanent la informații legate de nutriție, siguranță și imunizare direct pe platforma online a campaniei: www.protejamcopilaria.ro . Website-ul își propune să fie un instrument util și un partener de încredere pentru părinți încă din perioada sarcinii, cu informații și mai ales cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. Este pentru prima oară când viitoarele şi actualele mamici pot găsi informații provenite de la medici specialiști pe o platformă online adresată publicului larg. Pentru a veni și mai mult în sprijinul părinților, website-ul conține și rubrica ”Întreabă”, în cadrul căreia răspunsurile vor fi date numai de specialişti.
Campania va continua cu acțiuni specifice legate de cei trei piloni mari care definesc protecția copilului și care se vor adresa părinților, dar și celorlalte părți implicate în actul de îngrijire a bebelușului.
Program de training pentru asistente și moașe
Societatea Română de Pediatrie va lansa, în toamna acestui an, un program de training pentru asistente medicale și moașe, pentru ca acestea să poată fi un sprijin pentru proaspeții părinți în primele zile, nu numai în cadrul unității medicale dar și la domiciliu. Trainingul va conține informații de ultimă oră, în linie cu cele mai bune practici la nivel internațional, din zonele identificate ca fiind de maximă importanță pentru părinți. Scopul acestui program este să îi ajute pe aceștia, prin intermediul personalului calificat, să depășească cu ușurință perioada de incertitudini, imediat după ce copilul este adus acasă de la maternitate și să le ofere bebelușilor lor cea mai bună îngrijire.
###

Comitetul de lucru pentru Recomandările de vaccinare în pediatrie a fost format din:

Doina Azoicăi, Prof.univ.dr., Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa"- Iași; Doina Anca Pleșca, Prof. univ. dr., Decan Facultatea de Medicină ,,Carol Davila” București ; Daniela Pițigoi, Șef Lucrări Dr. Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București; Dumitru Orășeanu, Prof.univ.dr., Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila” București, Clinica Pediatrie III, Spitalul Clinic de Copii ,,Grigore Alexandrescu; Evelina Moraru, Prof. univ. dr. Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa"- Iași; Ioana Anca - Prof. univ. dr. Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” București, Clinica Pediatrie I, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ,,Alfred Rusescu”; Monica Luminos, Conf. Univ. Dr., Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila” București, Marin Burlea – Coordonator proiect, Prof. Univ. Dr. Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa"- Iași.

Despre Societatea Română de Pediatrie
Societatea Română de Pediatrie a fost inițial înființată în 1926, având ca publicație Revista Română de Pediatrie. Până în 2001, când și-a dobândit personalitatea juridică, a funcționat în cadrul Asociației Medicale Române. Scopul Societății este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialiștii din domeniul pediatriei și pentru alți specialiști ale căror preocupări au legătură cu pediatria, în vederea ridicării nivelului profesional și științific al școlii românești de pediatrie și îmbunătățirii continue a asistenței pediatrice. Societatea Română de Pediatrie doreşte să realizeze o legătură strânsă între toţi cei care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală a copiilor.
Despre GSK
GlaxoSmithKline - este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanțială activitate de cercetare și dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătățirii calității vieții oamenilor, ajutându-i pe aceştia să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiasca mai mult. Pentru mai multe informaţii despre GlaxoSmithKline, vizitaţi www.gsk.com si www.gsk.ro.

Pentru mai multe informaţii despre campanie, vă rugăm contactaţi:
GMP PR, Roxana Poede, roxana.poede@pr.gmp.ro; tel: 40-0742 249 279
GMP PR, Daniela Spiridonescu. Daniela.spiridonescu@pr.gmp.ro; tel: 40-0740 038 544