medicalupdate
News
Surprize Milupa pentru copii şi părinţi, în luna decembrie
Milioane de copii din Pakistan vor fi protejați împotriva infecției pneumococice cu ajutorul vaccinului pneumococic de la GSK
8.845 pacienți cu proceduri de amputație a membrului inferior
Conferința națională Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat: Pacient – Echipă medicală Ediția II
Ziua Nationala a Transplantului a prezentat solutii concrete pentru salvarea de vieti
Societatea Romana de Pediatrie - despre starea dramatica a sanatatii copilului in Romania
La masă cu Mircea Dinescu
Campania SPUNE DA! Sustine donarea de organe, 15-17 iunie 2012, litoral
Primele 18 proiecte locale pentru acces la sanatate - din proiectul Fiecare Copil in Gradinita - Asociatia OvidiuRom
Vedetele aleg să protejeze miracolul nașterii
La Ferma se alătură partenerilor 11even Bucureşti
De Ziua Mondială a Lupusului 2012, află cum poţi lupta împotriva bolii care afectează femeile tinere în 90% din cazuri.
Actualitati privind Reabilitarea pulmonara si Ventilatia mecanica la domiciliu Iasi, 10 - 12 mai 2012, Motelul Bucium
Conferinta Nationala de Cardiologie, editia 2012
Setinin - un nou generic Actavis care extinde accesul pacienţilor la tratamentul schizofreniei şi tulburării bipolare
Premiera nationala la Cluj - Pacientii cu poliartrita reumatoida si spondilita s-au intalnit cu medicii in cadrul primei conferinte ReumaPac
35% DINTRE ROMÂNI PLĂTESC DE DOUĂ ORI TRATAMENTELE DENTARE
Comunicat de presa - Roche a inaintat o oferta pentru achizitionarea actiunilor Illumina, Inc
Actavis lansează pe piaţa din România genericul Torvalipin indicat in controlul hipercolesterolemiei
Pentru tratamentul epilepsiei, Actavis lansează pe piaţa din România genericul Levetiracetam
"Decizii" - o noua campanie ARAS
Abordări moderne şi evoluţii în psihoterapia practicată în România
Centrul Medical Medsana lanseaza abonamente pentru persoane fizice
Recomandarile specialistilor NICE se concentreaza pe eficientizarea proceselor din sistemul de sanatate
Progresele chirurgiei endoscopice in Romania sunt prezentate la Bucuresti, in cadrul evenimentelor ARCE 2011
Vino in ReteauaMedicala.ro pe LIVE-TEXT!
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) este membru al Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice (EGA)
Depresia poate fi depistată şi tratată
“Decizii” – o noua campanie ARAS
„EFECTELE NON-MOTORII ALE BOLII PARKINSON”


Link-uri

Pagina medicala

Medic în RomâniaParteneri
Our clients


NEWS:
Conferința națională Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat: Pacient – Echipă medicală Ediția II


 
Conferința națională Abordarea bolii Parkinson în modelul integrat: Pacient – Echipă medicală
Ediția II
Târgu Mureș 20-21 iulie 2012 
(Comunicat de presă posteveniment)
   
 
Între 20-21 iulie 2012 Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson si compania de comunicare medicală și socială Houston NPA au organizat în amfiteatrul Facultății de Medicină și Farmacie Dentară din cadrul UMF Târgu Mureș cea de-a doua ediție a Conferinței naționale „Abordarea integrată a bolii Parkinson în echipa pacient-cadre medicale”. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Societății de Neurologie din România și a fost coordonat științific de către șef lucrări dr. Szász József Attila, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Cea de-a doua ediție a conferinței a reunit peste 100 de participanți, în speță: pacienți, aparținători, reprezentanți ai autorităților medicale, medici neurologi și neurochirurgi, medici de familie, psihiatrii, geriatrii, specialiști în recuperare medicală, farmaciști și asistenți medicali. Manifestarea a fost creditată EMC și EFC, iar pe parcursul celor două zile lectori de renume din domeniul neurologiei, psihiatriei și reabilitării medicale au susținut prezentări pentru a aduce la cunoștință cele mai noi informații privind boala Parkinson la nivelul României precum: protocoale terapeutice în boala Parkinson, posibilităţi şi limite în boala Parkinson, relaţia Societății de Neurologie din România cu Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson, tulburările psihice și cele de somn în boala Parkinson, opţiunile terapeutice „de top” disponibile în boala Parkinson, stimularea cerebrală profundă în boala Parkinson (SCP) - indicaţii, contraindicaţii plus prezentare de caz, informații despre apomorfină și dacă această opţiune terapeutică va fi disponibilă şi în România, studiile clinice și neuroreabilitarea pacientului cu boala Parkinson. Printre lectorii care au susținut prezentări în cadrul conferinței s-au numărat: șef lucrări prof. dr. Ovidiu Băjenaru – președinte Societatea de Neurologie din România, șef lucrări dr. Szász József Attila - Spitalul Clinic Județean Mureș - Coordonator științific conferință, șef lucrări dr. Dan Fărcaş – UMF Târgu Mureș - co-organizator conferință, conf. dr. Aurora Constantinescu- Spitalul Clinic de Recuperare Iași, conf. dr. Cristina Panea, Dan Răican – președinte Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson, conf. dr. Szatmári Szabolcs – UMF Târgu Mureș, dr. Alina Verzea - Spitalul Clinic Județean Mureș. 
 
 
 
În cadrul prezentărilor susținute de către dr. Viorelia Constantin și dr. Amalia Ene au fost prezentate progresele și îmbunătățirile apărute în urma tratamentul cu Duodopa și stimularea cerebrală profundă, într-un mod interactiv chiar cu prezența pacienților supuși acestor tratamente. Astfel, participanții la conferință au putut interacționa în mod direct cu cei doi bolnavi de Parkinson. Printre participanții conferinței s-a numărat și prof. dr. Ion Pascu, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, actualmente medic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș. Dr. Pascu a subliniat importanța acestor tipuri de manifestări atât pentru medici cât și pentru pacienții cu boala Parkinson. Pe parcursul celor două zile de desfășurare a conferinței în sală au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației „Children's Joy”, singura asociație a pacienților cu distonie din România. Conf. dr. Szatmári Szabolcs a oferit date importante în cee ce privește demența în boala Parkinson, precizând că un procent cuprins între 20 și 70% din pacienții cu boala Parkinson suferă de această tulburare. De asemenea dr. Szatmári a explicat cât de important este pentru pacientul cu boala Parkinson să beneficieze de intimitate, iar atunci cand nu se simte confortabil pentru că sunt prezente și alte persoane în timpul consultului, precum medici rezidenți sau asistente, acesta trebuie să roage medicul să aibă o discuție în doi.
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății de Neurologie din România a oferit o serie de sfaturi bolnavilor de Parkinson în lupta cu această maladie, punctând faptul că „Secretele în boala Parkinson sunt detaliile și sinceritatea comunicării medic-pacient”.
Evenimentul acesta a făcut o simbioză între pacienți,medici, farmacișt și asistenți, având o abordare inovativă și tratând teme de mare interes care conferă o șansă în plus pentru bolnavii de Parkinson. Evenimentul a fost acompaniat de prezentarea revistei Lalele Roșii numărul 2 și se integrează în seria de evenimente pe care Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson le desfășoară, aducând avantaje membrilor acestei asociații”, a declarat Dan Răican, președintele Asociației de luptă împotriva bolii Parkinson.               
Pacienții informați corect de către cadrele medicale în ceea ce privește afecțiunile și de către liderii asociațiilor în privința drepturilor și obligațiilor lor sunt parteneri de bază ai sistemului medical. Houston sprijină proiectele asociațiilor de pacienți și speră ca acestea să se bucure de susținerea autorităților locale, companiilor din domeniu și să devină din ce în ce mai importante în peisajul evenimentelor medicale românești”, a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston. 
Boala Parkinson în România nu se manifestă diferit față de alte părți ale lumii. Poate că diferențele sunt în ceea ce privește nivelul de educație al pacienților cu boala Parkinson, de înțelegere a bolii, iar din cauza aceasta noi ca medici ținem foarte mult să fim prezenți la aceste manifestări dedicate pacienților cu boala Parkinson, pentru a informa corect despre ce este această boală, cum evoluează, ce perspective sunt pentru a fi tratați pacienții, cât de bine pot fi tratați, la ce să se aștepte în mod realist, ce perspective științifice sunt pentru a descoperi noi soluții de diagnostic și mai ales de tratament. Am fost prezenți la acest eveniment pentru a le aduce la cunoștință participanților toate aceste aspecte într-un limbaj mai apropiat pacienților decât medicilor, dar în același timp în mod corect despre boală și despre posibilitățile de a o trata în România”, a declarat prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății de Neurologie din România.
Reabilitarea pacienților cu boala Parkinson este posibilă, iar sfaturile pentru acest proces sunt importante de știut pentru ei. Toți pacienții trebuie să știe că nu numai medicația primită oral este tot succesul. Fără să învețe o gimnastică a diferitelor părți ale corpului care sunt anchilozate, nu pot să își asigure o bună performanță fizică sau chiar psihică. Este o parte a medicinei românești pe care nu s-a insistat foarte mult la noi în țară, și este păcat. Pacienții cu Parkinson trebuie să învețe cum să se folosească de restantul bun al corpului. E important să știe cum să și-l îmbunătățească, cum să facă antrenamente zilnice. Tot antrenamentul în boala Parkinson este benefic pentru un pacient cu această maladie, iar oamenii diagnosticați se pot ajuta singuri pentru a surclasa efectele bolii. Începând de la banalul mers pe jos și ajungând la părți de mobilitate a gâtului sau capului plus stilul de alimentație sau de viață, într-un cuvând aceste lucruri fac parte dintr-un proces de recuperare”, a declarat conf. dr. Aurora Constantinescu. Spitalul Clinic de Recuperare Iași.   
Percepția în ceea ce privește boala Parkinson este aceeași pentru toată lumea. Ceea ce ne diferențiază unii de ceilalți este atitudinea. Dacă adopți o atitudine de luptător, dacă ești motivat să duci o viață bună, ai toate șansele să treci foarte ușor peste boală și să ai o evoluție lungă și frumoasă, metaforic spus, a bolii. Dacă în schimb adopți o atitudine de învins, de om marginalizat și mergi cu capul în pământ și nu găsești motivație în nimic ești pierdut, pentru că atunci boala progresează foarte repede și nu întârzie să apară complicațiile. Pe lângă medicație ai nevoie de un psihic bun, îți trebuie un stil de viață cât mai sănătos, cu mișcare, cu alimentație potrivită, echilibrată, iar totul va fi altfel”, a declarat Șef lucrări dr. Dan Fărcaș, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș - Coorganizator conferință. Dr. Dan Fărcaș este unul dintre cei mai vechi pacienți cu boala Parkinson din România, fiind diagnosticat cu această maladie în urmă cu 23 de ani. 
 
Următoarea ediție a Conferinței Naționale a Pacienților cu boala Parkinson va avea loc în 2013 la Cluj-Napoca.
                                                                    
                                                                          ***
Sponsorii celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Pacienților cu boala Parkinson au fost: Sponsor global – Lundbeck,
Partener principat – S.C Abbott Producst S.R.L  
Novartis, GlaxoSmithKline, UCB, Ever Neuro Pharma
 
Partenerii Media ai celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Pacienților cu boala Parkinson au fost: Medicalmanager.ro, Media Kompass, Info Sanatate, PaginaMedicala.ro, GhidCabinet.ro  
 
Partenerii celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Pacienților cu boala Parkinson au fost: Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Asociației „Children's Joy”, Colegiul Județean al Medicilor Mureș, Colegiul Farmaciștilor din România, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Casa de Asigurări de Sănătate Mureș, Asociația Medicilor de Familie Mureș, Crucea Roșie, filiala Mureș